Teritoriul administrativ al comunei Livada– cu o suprafaţă totală de 2013 ha, cuprinde două localităţi:
- Livada – localitate reşedinţă de comună
- Sînleani – sat aparţinător
Localitatea Livada este atestată documentar din anul 1843 când a avut loc colonizarea germanilor.
La început localitatea s-a numit „Fakert” iar mai târziu se întâlneşte denumirea de „Baumgarten”.
Localitatea Sînleani este atestată documentar din epoca bronzului.În locul numit „pe câmp”, în stânga şoselei Arad – Oradea, a fost descoperit fortuit un târnăcop de aramă, cu braţele în cruce, neolitic.
Până la actuala împărţire administrativ-teritorială prin care comuna Livada face parte din judeţul Arad, teritoriul administrativ al comunei şi satul component aparţineau regiunii Banatului.
Comuna Livada este asezata in vestul judetului Arad , in vestul Regiunii Vest (compusa din judetele Arad , Timis , Hunedoara , Caras Severin ).
Localitatea Livada este amplasata in nord-estul municipiului Arad la distanta de numai 5km fata de acesta , pe drumul European DE 79spre Oradea .
Vecinatatile teritoriului administrativ al comunei Livada sunt : municipiul Arad in vest si sud , comuna Zimandu Nou in nord , comuna Vladimirescu in est ..Toate drumurile de ieşire spre Arad şi Centura mun. Arad au îmbrăcăminte asfaltică asigurând două, respectiv patru fluxuri de circulaţie.
Teritoriul se caracterizează prin altitudini joase, cu aspect de şes, fiind amplasat în zona Câmpiei de Vest.Datorită cadrului natural activităţile umane specifice sunt agricultura, teritoriul fiind caracterizat prin aşezări compacte, cu loturi cuprinse între 500 m.p. şi 3.200 m.p. pentru gospodării ce au zona locuinţei, anexe gospodăreşti şi grădini aferente.
Aspectul localităţii este de tip adunat, fiecare având zonă centrală proprie, clădiri cu funcţiune de utilitate publică, bisericile, şcolile, parcul, dispensarul, brutăria, iar magazinele fiind dispuse una – două pe fiecare stradă, iar unităţile de producţie agricolă sau de prelucrare fiind de regulă în afara vetrei satului.
Localităţile sunt străbătute de un traseu stradal principal şi se ramifică înspre extravilan făcând legătura cu localităţile vecine.
Pe teritoriul comunei Livada nu sunt semnalate alunecări de teren, fenomene de eroziune şi nu sunt semnalate nici disfuncţionalităţi în ce priveşte amplasarea construcţiilor.
Resursele de apă existente în pânze freatice de adâncimi variabile de 80m – 120 m în exploatare prin puţuri la mare adâncime, care devine sursă de apă potabilă în sistem centralizat, întreaga localitate fiind alimentată cu apă de la reţeaua publică.
Comuna este electrificată şi racordată la reţeaua de gaz metan, iar din punct de vedere peisagisitic terenul este plat, fără denivelări şi fără curbe de suprafaţă.
Unităţile economice existente în teritoriul administrativ al comunei Livada sunt de tip industrial şi agricol:
- S.C. „AMATEX” S.A. – tricotaje pentru copii
-
-
-
-
-
- S.C.ARFLORA SRL – sera de flori si magazin obiecte decorative
-
-
-
-
-
- S.C. „MARMORA” S.R.L. – prelucrare obiecte de marmură
- S.C. „PRODIR” S.A. – producţie de unelte agricole
- S.C.”LIDAR IMPEX” S.R.L. – tâmplărie – mobilă
- S.AGR.”VICTORIA”- agricultură – 117 ha teren arabil în exploatare
- S.AGR.”AGROMIXT”-agricultură – 233 ha teren arabil în exploatare
- S.AGR. „FRĂŢIA”- agricultură – 168 ha teren arabil în exploatare
- S.C.”MOARA” SÎNLEANI – moară de cereale
De asemenea pe raza comunei îşi desfăşoară activitatea 11 magazine alimentare.
Populaţia comunei este de 3.394 de locuitori care îşi desfăşoară activitatea în comună sau în municipiul Arad.
Actuala configuraţie a comunei, precum şi apropierea de municipiu o plasează între cele mai favorizate comune din judeţ.
Dotările locale, şcoală, dispensar, magazine, baza sportiva şi celelalte utilităţi – apă, energie electrică şi gaz fac din comuna Livada o posibilă aşezare rurală cu construcţii moderne apropiată de nivelul urban.
Pentru o bună desfăşurare a activităţii ce se desfăşoară în cadrul Primăriei comunei Livada vă facem cunocut faptul că am avea nevoie de următoarele programe ( softuri) pentru arhivare, program pentru taxe şi impozite , program pentru registratură , program educaţional şi program pentru starea civilă.
Fax. +40257381271; +40257380155
E-mail primarialivada @ yahoo.com